Blog Deluxe Cards

Sfaturi in alegerea hainutelor de botez

Ai un copil si crezi ca este timpul de botez? Ei bine, odata ce ai ales nasii, poti incepe sa te pregatesti pentru ceremonie.

In mod normal, pentru desfasurarea botezului este nevoie sa stabilesti o data exacta, dupa care alegi o biserica- acesta fiind unul din cei mai importanti pasi in planificarea ceremoniei de botez a copilului. Apoi, se aleg nasii si ii intrebi daca acestia doresc sa fie parintii spirituali ai copilului tau. Cu toate ca ar fi minunat sa iti onorezi cel mai bun prieten cu acest lucru, daca el sau ea nu are aceeasi religie ca si tine, biserica ar putea sa interzica acest lucru.

 hainelor de botez
Hainute de botez

Atunci cand se organizeaza un botez crestin, parintii trebuie sa tina cont de o multime de lucruri inainte de ceremonie: este nevoie de nasi buni, un preot si o biserica, un plan de organizare al petrecerii dar si alegerea hainelor specifice botezului- de fapt, hainele reprezinta un element extrem de important in cadrul botezului.

Botezul si traditia crestina romaneasca

In traditia crestina, dupa nasterea copilului urmeaza botezul care, potrivit Bisericii Crestine, reprezinta o Taina prin care pruncul se curata de pacatul stramosesc, prin botez „nascandu-se” un alt membru al Bisericii lui Hristos.

Astfel, avand in vedere ca poporul roman apartine, majoritar, Bisericii Ortodoxe, botezul are loc dupa nasterea celui mic, fiind un eveniment insotit de o multime de traditii- lucruri ce trebuie stiute atat de parintii biologici, cat si de cei spirituali- nasii de botez.

Traditii de botez tipice nasilor- in cadrul ceremoniei

La fel ca si in cazul altor evenimente importante din viata, botezul la romani este incarcat de traditii, ce sunt mostenite de la o generatie la alta, fiind respectate si pana in ziua de astazi de cei mai multi adepti ai Bisericii Crestine. Astfel, pentru ca parintii si nasii joaca un rol foarte important in cadrul acestui eveniment, acestia trebuie sa cunoasca care sunt cele mai importante obiceiuri care descriu botezul.

  1. Nasii se aleg din familie- in general, nasii de cununie a parintilor sunt cei care ar trebui sa boteze primul copil;
  2. Lumanarea- are o semnificatie destul de mare, deoarece reprezinta lumina ce va fi adusa in sufletul pruncului;
  3. Imbracaminte- un set complet de hainute, printre care scutece, botosei, etc.

Traditii de botez caracteristice parintilor

In cadrul ceremoniei, parintii trebuie sa duca la biserica vin si ulei- folosite la impartasanie si mirungere. Dupa ce slujba de botez se incheie, tot parintii sunt cei care vor organiza petrecerea de botez- sau cumatria.

In urmatoarea zi, parintii ofera daruri nasilor pentru a-si „rascumpara” copilul, dupa care are loc „scaldusca” sau imbaierea de a doua zi, tot responsabilitate a nasilor- acestia trebuie sa spele copilul in apa cu flori, bani, apa sfintita, etc.

Astfel, acum ca ai lamurit cele mai grele decizii, poti sa treci la partea mai distractiva: alegerea hainutelor pentru copil. Cu toate ca traditia spune ca nasii sunt cei care cumpara hainele copilului, se accepta ca parintii sa cumpere ceea ce isi doresc pentru copilul lor in ziua botezului. De asemenea, tine cont de faptul ca ar trebui sa alegi si o tinuta extra, mai casual, pentru petrecerea de dupa botez.

Hainele de botez- chiar trebuie sa fie albe?

Hainute de botez
Hainute de botez

Este deja o traditie ca, in botezul crestin, copiii sa fie imbracati in hainute de culoare alba. In timp ce acest lucru a fost indelung acceptat deoarece simbolizeaza puritatea, traditia incepe sa se schimbe, micutul fiind imbracat, in ziua botezului, in functie de preferintele parintilor. Bineinteles, nu exista o regula scrisa a culorilor ce trebuie sa fie purtate de copil in ziua botezului dar, cu toate acestea, negru ar trebui sa fie evitat.

Culori ideale

In mod normal, culorile pastelate sunt utilizate ca si substitut pentru albul traditional, iar acest lucru se intampla, mai ales, din cauza faptului ca astfel de culori se potrivesc foarte bine cu copilul. Astfel, cele mai utilizate culori pastelate sunt reprezentate de albastru deschis, roz, verde, galben sau peach.

Simbolismul culorilor in functie de sex

Asa cum este de la sine inteles, parintii imbraca fetele in roz, galben sau peach, iar pe baieti in albastru sau verde. Asadar, culoarea hainelor de botez depinde, in cea mai mare masura, de sexul copilului, dar si de preferintele parintilor fata de unele culori. Pe langa acest lucru, culorile pot fi alese si in urma unui motiv sentimental- unele culori au semnificatii deosebite pentru parinti sau nasi. Din nou, alegerea depinde de familie.

In definitiv, tot ceea ce trebuie sa stii este ca hainele de botez nu trebuie sa fie intotdeauna de culoare alba. Alegerea este subiectiva deci, iti apartine. Cu toate acestea, exista unele biserici care sunt destul de stricte cu privire la acest lucru, asa ca ar trebui sa te asiguri, din timp, in ce culori poti sa iti imbraci micutul.

De ce cere traditia culoarea alba?

In timpul unui botez, copilul este imbracat in hainute noi, de culoare alba- deoarece simbolizeaza puritatea si renasterea. Odata ce botezul se incheie, copilul va avea o „viata noua”, deoarece primeste darul Sfantului Duh. Din acest motiv, se crede ca tinuta alba este obligatorie, reprezentand o imagine tipica a puritatii.

In mod normal, hainutele copilului pentru botez sunt cumparate de catre nasi, insa exista si exceptii de la aceasta regula- unii parinti doresc sa cumpere imbracamintea copilului. Astfel, copilul va avea nevoie de scutec, body, rochie daca e fetita; sau costum daca e baiatel, sosete, botosei si o haina.

Sfaturi in alegerea hainelor de botez

Hainutele pentru botez reprezinta un aspect extrem de important, mai ales pentru familiile care respecta datinile religioase. Asadar, copilul care urmeaza sa fie botezat va fi imbracat in alb sau alte culori deschise. Dar pana la alegerea imbracamintei de botez a copilului, este nevoie sa iti pui o serie de intrebari utile:

  1. Ce stil iti doresti? Timpul a schimbat extrem de mult aceasta sectiune, asa ca trebuie sa te gandesti bine cum vrei sa fie imbracat micutul in ziua botezului: vrei ceva traditional sau te gandesti la ceva mai modern? Sau, poate tii mai mult la traditia familiei si iti doresti ca micutul sa fie imbracat in hainele tale pe care le-ai avut tu in ziua botezului tau? Posibilitatile sunt nenumarate, trebuie doar sa iti raspunzi la aceste intrebari.
Hainute de botez
Hainute de botez

Stilul poate fi unul simplu sau unul mai elaborat, insa acest lucru tine doar de tine, de buget si de familie. De exemplu, rochitele de botez, pentru fete, mai lungi, fie de culoare alba sau ivory, reprezinta o alegere potrivita. Insa, avand in vedere timpurile in care traim, ai putea opta si pentru fuste din tul sau o broderie cu margele sau paiete. Rochiile de botez vin intr-o gama larga de culori si materiale, astfel ca se potrivesc pe toate gusturile. In ceea ce priveste baietii, hainutele de botez pot fi descrise de un costum- la fel, in culori deschise.

  1. Ce culoare iti doresti? In timp ce traditia crestina spune ca albul este culoarea in care trebuie botezat copilul, nu exista nicio regula scrisa privind acest lucru. De fapt, culoarea hainelor de botez a celui mic poate fi aleasa in functie de preferintele tale sau ale nasilor. Cu toate acestea, ai putea alege sa imbraci copilul in culori deschise.
  2. Hainele ar trebui sa fie fixe pe copil? In acest caz, trebuie sa te gandesti la confortul copilului, astfel ca e nevoie ca hainutele sa fie ceva mai largi. Este foarte important ca micutul sa se simta confortabil in ziua botezului sau. De asemenea, trebuie sa te asiguri de acest lucru consultand un tabel de marimi disponibil, inainte de a cumpara hainele.
  3. Din ce material trebuie sa fie hainutele? Exista doua tipuri importante de materiale cu care iti poti imbraca copilul: matase- un material destul de pretentios, dar care isi pastreaza forma foarte bine; si bumbac- moale si confortabil, bumbacul ofera un ton mai casual, oferind si o oarecare eleganta celui mic.
  4. Sunt detaliile relevante? Multe tinute pentru botez sunt foarte simple, insa daca iti doresti ceva mai elegant, poti opta pentru hainute cu accente suplimentare, cum ar fi: o impletitura de calitate, nasturi, borduri, dantela, culori contrastante, flori sau alte broderii.
  5. Este nevoie si de accesorii? Daca intr-adevar iti doresti accesorii, atunci ar trebui sa le alegi pe cele care se potrivesc cu restul tinutei: palarie, panglica, botosei, jacheta, etc. Detaliile si accesoriile sunt foarte importante, deoarece scot in evidenta importanta acestei zile minunate.
  6. Bijuterii? Dupa obiceiurile crestine, nasii sunt cei care ofera copilului o cruciulita de argint, pe care o aseaza la gatul acestuia; in cazul fetitelor, nasii ofera, in dar, cercei.

De asemenea, hainutele de botez pentru cel mic trebuie alese si in functie de sezonul in care are loc ceremonia de botez. De exemplu, pentru primavara si vara, hainele de botez pentru copii trebuie realizate din materiale usoare, care lasa pielea sa respire, in timp ce pentru ceremoniile ce au loc iarna, parintii- sau nasii- ar trebui sa opteze pentru materiale mai calduroase, cu maneca lunga, adecvate pentru sezonul in cauza.

Cumparaturile

Odata ce ai o idee generala despre vestimentatia copilului din ziua botezului, urmatorul pas pe care trebuie sa il faci este sa gasesti hainutele ce se incadreaza intr-un anumit buget. Atat timp cat stii care sunt dimensiunile copilului si care este culoarea perfecta, tot ceea ce iti mai ramane este sa cumperi tinuta si sa o pastrezi intr-un loc sigur, pana in ziua ceremoniei.

Cuv cheie: botez, despre botez, haine botez, alegere hainute botez, haine botez copil, traditii botez, culoare haine botez copil

Deluxe Cards

Add comment

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.