Blog Deluxe Cards

Invitația de nuntă: un scurt istoric

Invitația de nuntă, la fel ca toate obiceiurile și tradițiile care fac parte din această sărbătoare specială, are o istorie de câteva secole. Nunta este un eveniment deosebit despre care trebuie să afle lumea, de aceea mijlocul folosit pentru transmiterea veștii organizării sale trebuie să fie pe măsură

Iată un scurt istoric despre invitația de nuntă, începând cu momentul în care nici nu se trimiteau astfel de invitații și ajungând la momentul în care au început să se tipărească și să se trimită oamenilor.

Prima invitație de nuntă

De-a lungul multor secole, în Europa, crainicul sau vestitorul era cel însărcinat cu anunțarea publică a unui eveniment. Crainicul își are originea în Roma Antică. Locuitorii orașului erau convocați în centrul său și erau anunțați de tot felul de evenimente care aveau loc, printre care și nunți. În acea perioadă, marea majoritate a populației era analfabetă, de aceea transmiterea pe cale orală a informației cu privire la celebrarea unei nunți era cea mai potrivită soluție.

Mănăstirile, locul apariției primei invitații de nuntă pe hârtie

În timpul Evului Mediu, știau să scrie doar membrii clerului și nobilimii și scribii de la curte, de aceea nu este surprinzător faptul că primele invitații de nuntă pe hârtie au apărut în jurul secolului XIV și au fost realizate de călugări. Aceste invitații folosite doar de cele mai puternice familii ale vremii, au fost mici opere de artă, comparabile cu codice delicate și cărți de epocă.

Pe invitație nu apărea doar un text ci și reproduceri complexe de scuturi de arme ale familiei gazdă. Acestea erau sigilitate, una câte una, cu inscripția și sigiliul de ceară al familiei.

Întrucât realizarea acestor mici opere de artă era foarte laborioasă prețul lor era destul de mare și doar membrii nobilimii își permiteau să trimită oamenilor invitație pe hârtie.

Invenția tiparului la sfârșitul secolului al XV-lea a permis înlocuirea călugărilor care se ocupau cu copierea și difuzarea cărților și oricărui tip de material scris, precum sunt invitațiile care anunțau înrudirea famiilor nobiliare.

Litografia, mama invitației de nuntă moderne

La începutul secolului al XIX-lea ratele analfabetismului încep să scadă brusc și, mai ales, după introducerea și popularizarea litografiei (apărută în 1796). Aceasta metodă de tipar a permis imprimarea în mod simplu și economic. În această perioadă popularitatea invitației de nuntă crește, începând să fie utilizată în întreaga lume occidentală. În paralel, în acel moment a fost dezvoltat și obiceiul de a anunța nunțile în presă, renunțându-se astfel la crainicul orașului.

Elementul care a contribuit în manieră decisivă la popularizarea obiceiului trimiterii de invitații a fost dezvoltarea serviciilor de mesagerie de-a lungul secolului, impulsionată fiind de marea dezvoltare a mijloacelor de transport-linii feroviare, introducerea vehiculelor cu motor etc. Pentru prima dată a fost posibilă imprimarea și trimiterea unei invitații într-o manieră relativ simplă la prețuri rezonabile.

Primele invitații, o chestiune de familie

În mod tradițional invitația era transmisă de familiile mirilor și nu de către miri. De fapt, fiecare familia trimitea propria invitație astfel că, dacă familiile aveau cunoștințe comune, acestea primeau două invitații la ceremonie, câte una de la fiecare familie.

Vremurile s-au schimbat de atunci, este adevărat, dar unele tradiții, printre care trimiterea invitației, nu s-au schimbat foarte mult. Poșta electronică și comunicarea digitală în general s-au transformat într-o componentă esențială în viețiile noastre. Cu toate acestea, obiceiul de realizare și trimitere a invitației de nuntă tipărite s-a păstrat. Chiar și în cazul nunților foarte moderne se trimit invitații tipărite.

Însă, acum mirii sunt cei care aleg sau creează invitația de nuntă, o oferă și decid cum vor să sărbătorească uniunea lor.

Datorită tendințelor diverse în ceea ce privește designul lor, mirii pot să aleagă dintr-o gamă largă de invitații.

Dacă de obicei invitațiile elegante erau asociate cu linii de design foarte clasice puțin deschise la schimbare, în ultima perioadă se pot observa diferite tendințe clare în acest sens.

În primul rând este tehnica tăiere cu laser, care permite jocul cu texturi și elemente în relief într-o formă specială și foarte rafinată. Această tehnică poate fi aplicată atât invitației, cât și plicului și permite realizarea unor efecte surprinzătoare.

O altă tendință o reprezintă invitațiile aurii de un rafinament aparte sau cele negre, moderne, pentru mirii care vor să renunțe la cele clasice de culoarea fildeșului. De asemenea, viitorii miri pot opta pentru o invitație inedită, precum cea acuarelă, sub formă de papuc sau de cutie de cinema etc.

Nunta este un eveniment de neuitat. Invitarea celor dragi la acest eveniment nu se poate face decât cu invitații Deluxe, pline de rafinament de care toți cei care le vor primi își vor aminti.

Deluxe Cards

Add comment

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.